Historia

 

Ludvika Stadshotell har varit hotell ända sedan år 1880 och är Ludvikas äldsta befintliga hotell. Namnet var dock Hotell Ludvika fram till år 1919 då Ludvika fick stadsprivilegier och fick kalla sig för stad. Först då fick man ta namnet Ludvika Stadshotell. 

 

I början på 1900-talet ägdes hotellet av Fröken Hanna Bergström en rik snål ungmö, som sedermera adopterade ett antal barn vilka fick arbeta hårt, istället för att gifta sig och skaffa egna barn. Byggnaden hyrdes av familjen Rapp och så småningom to sonen C. G. Rapp över driften. Då som nu var det affärer i bottenplanet. På baksidan av hotellet fanns ett bageri och år 1914 utlöste en sotbrand ett stort larm i Ludvika: Stadshotellet stod i lågor och gick inte att rädda.

 

Stadshotellet byggdes upp igen och under den här perioden var herr C. G. Rapp även brandmästare i staden. Under hans översikt sattes extra isolering in i väggarna som finns kvar ännu idag. Designfirman Ditzinger från Stockholm fick äran att inreda hotellet.

 

Den 5 januari 1917 stod hotellet klart att ta emot gäster igen. Nu med en ny fin badavdelning. C. G. Rapp hade det kämpigt i några år i början på 20talet då hyran var hög och konkurrensen från Järnvägshotellet var stor. Så småningom köpte Källarmästare Rapp hotellet och blev Direktör C. G. Rapp. Sedan Direktör Rapps tid har det varit flera ägare till Stadshotellet som sett till att hotellet renoverats i omgångar. Många äldre i Ludvika kommer ihåg danserna som hölls här och backfickan där man kunde ta sig en snaps.

 

Idag drivs hotellet av familjen Jenks sedan år 2007 och vi hoppas vi får hålla på minst lika länge som C.G. Rapp. Nåja, kanske inte så länge: Fåtöljen längst in i korridoren på tredje vångingen står där för att Herr Rapp ska kunna sätta sig och vila och fortfarande kunna ha lite överblick över ”sitt” hotell.

 


Hotellet på 30-talet

 

 

 

 

 

 

Branden 8 juni 1914

 
 

Boka rum
Via länken nedan kommer ni till vår onlinebokning. Det går givetvis även bra att boka rum via telefon, 0240-135 50.
 
Tel: 0240-135 50 | reception@ludvikastadshotell.se | Fax: 0240-188 65